Vælg en side

Har du spillet golf eller måske minigolf, så har du helt sikkert stiftet bekendtskab med den lille hvide kugle, som kaldes en golfbold. Har du også undret dig over, hvad der gør at bolden helt præcist ”opfører” sig som den gør, så læs med her og bliv lidt klogere på golfbolden og dens historie.

Golfbolden har en lang historie, der går helt tilbage til før det 17. århundrede. Dengang var boldene lavet af træ. Men i netop det 17. århundrede skete der en ændring. Her begyndte man at lave golfbolde af okselæder, som man så fyldte med gåsefjer, der var blevet kogt ind og stoppet ind i okselæderet. Det fik man en yderst kompakt golfbold ud af, som samtidig havde rigtig gode flyveegenskaber.

Det var dog en dyr golfbold og den var ikke helt nem at fremstille. En boldmager kunne lave 2 om dagen og det var svært at gøre bolden helt rund. Desuden gik bolden efterhånden i stykker, fordi trådene rådnede.

Nutidens golfbolde 

De golfbolde der bliver brugt i dag, er oftest lavet af to, tre eller fire lag af syntetiske materialer. Der findes mange forskellige slags, som tilfredsstiller golfspilleres forskellige behov og spillestil. Golfboldene kan variere i egenskaber såsom kompression, spin og boldflugt.

Boldene har typisk mellem 300 og 450 ”dimples” (som er de små huller der sidder side om side på golfbolden}. Disse små fordybninger gør at golfboldens aerodynamik bliver meget bedre – den flyver altså bedre igennem luften end hvis den var ”flad”. Du får både en mere lige boldflugt og et længere skud.

Regler for golfbolde

En golfbold må ikke veje mere end 45,93 gram, ifølge de officielle golfregler. Den må heller ikke være mindre end 4,27 cm i diameteren. Golfbolde testes af samme officielle myndigheder, for at være sikker på at de overholder reglementerne. Gør de det ikke, kan de ikke bruges i matches.