Vælg en side

Lys er en virkelig vigtig del i dit hjem, der skal helst hverken være for meget eller for lidt. Det handler om at finde dét midt imellem, så det er behageligt at være i og passer til brugen af rummet. Der er mange muligheder for at kigge efter lamper online, og finde inspiration til at finde de helt rette lamper til dit hjem. Der findes mange forskellige typer af indendørs lamper, såsom spots, væglamper, bordlamper, gulvlamper og pendler. De mange forskellige typer af lamper kan kombineres på uendelig måder, og det er næsten kun din fantasi som sætter grænser for, hvad du kan opnå med belysning. 

Det forkerte lys kan ødelægge hele atmosfæren i et rum. Eksempelvis vil du med for ensartet belysning risikere, at rummet vil fremstå som kedeligt, og hvis du får installeret for meget direkte lys, vil rummet føles meget stift – begge dele kan have stor indflydelse på oplevelsen af rummet. 

Der er generelt en stigende tendens i brugen af belysning i hjemmet til at understøtte indretningen. Mange leger med former, pærer og i det hele taget belysning og skaber unikke lysoplevelser i deres hjem. 

Typisk vil mange bruge pendler til den generelle belysning i rummet. Disse fås i forskellige former, størrelser, materialer og prisklasser – de har dog som regel et fælles formål, som er at være en fremragende lyskilde, og samtidig være dekorative. Man skal dog være opmærksom på, om de designs man vælger passer til rummet og falder i overensstemmelse med den belysning, man ønsker. 

Der er også nogle, som vælger at bruge spotlight, disse bruges også til at lyse bestemte zoner op, så øjets fokus falder på bestemte ting. Dette kan for eksempel være, hvis man ønsker opmærksomhed på et maleri, der vil man typisk bruge spotlight. Disse er også særligt anvendelige både indeni og under køkkenskabe, da de giver bedre udsyn, når man er i gang med at lave mad. 

Til slut kan man tilføje lidt mere hyggelig belysning i form af bordlamper eller lignende, som skaber en hyggelig stemning, men ikke nødvendigvis oplyser rummet særlig meget. Det kan skabe rigtig meget hygge at placere lamper med dette formål. 

Når lamperne er valgt, skal man også tænke over, hvilke pærer man ønsker at bruge, nogle giver meget lys, andre giver mindre. Udover intensitet på pærerne, så er farvetemperaturen også væsentlig. En farvetemperatur på mellem 2700K og 3000K giver eksempelvis en mere intim, rolig og hyggelig belysning. Hvor en farvetemperatur på mellem 3000K og 4000K, ville være særligt anvendeligt ved spejlet på badeværelset, da det vil give et mere farveægte lys.

I arbejdsområder, som kontor, vil man typisk bruge et koldere lys helt op mod 4000K, da det vil virke mere naturligt og være rarere for øjnene at arbejde i.