Vælg en side

Border Collies er blevet opdrættet gennem hundredvis af år med det enkle formål at forbedre deres evne til, at hyrde får og køer. Det har skabt en hyrdehund med et uovertruffet energiniveau, der løber hurtigt og atletisk, ja, faktisk kan en Border Collie også kravle.

Fårehundene, som Collierne stammer fra, har sandsynligvis deres oprindelse fra de vagthunde som romerne, bragte til England ved deres invasion af landet i 43 e.Kr. Senere blev disse hunde sandsynligvis krydset med andre hunde, der allerede eksisterede i landet. Om det har været intentionelt, eller det bare var sådan, at naturens måtte ske, er svært at vide.

Senere da vikingerne kom til England i det ottende århundrede, bragte de også deres hunde med. Resultatet af dette mix af hunde, samt opdræt til hyrdearbejde, har frembragt de collier racer vi kender i dag, og heriblandt, også den populære Border Collie.

Border‐Collien og dens navn stammer fra området Northumberland, der ligger i Nordengland i grænselandet til Skotland. Et frodigt og bakket område perfekt til fåreavl, og her blev de bedste Border Collies fremavlet gennem århundrede.

Selve racens standarter blev først sat og fremavlet i det nittende århundrede. Specielt en hund ved navn Old Hemp blev en af Border Collie racens største forfædre. Han var en af datidens dygtigste fårehunde og havde, en fantastisk stærk fysisk, og derfor blev der avlet på ham. Old Hemp nåede at blive far til mere end 200 små Border Collies.

Selv om den oprindelige Border Collie er en arbejdshund, har den fundet ind i flere og flere hjem som familiehund, hvilket indimellem kan blive en skuffende oplevelse for både hund og familie. Som arbejdshund kræver en Border Collie en masse stimulus i form af leg og motion, hvilket de fleste almindelige familier slet ikke kan give nok af.

Overvejer man en familiehund, så er der mange andre bedre hunderacer at vælge end en Border Collie.