Vælg en side

Ciceros pentagram leder ofte tankerne hen på dansktimerne i gymnasiet eller i folkeskolen. Men faktisk kan pentagrammet også bruges i den daglige kommunikation. Ved at overveje din kommunikationsituation, vil du sandsynligvis frembringe dit budskab tydeligere.

Hvad er Ciceros pentagram?

Ciceros pentagram er et pentagram, der dækker over kommunikationen mellem mennesker. Diagrammet indeholder fem forskellige elementer nemlig taler, emner, tilhører, omstændigheder og sprog. Ved at kigge på disse fem elementer har du altså mulighed for at analysere en kommunikation som eksempelvis en tale.

Ciceros pentagram kan altså bruges til at forstå, hvilket budskab en person i virkeligheden vil ud med og hvorfor. Men pentagrammet kan også bruges til andet end at analysere tekster i dansktimerne. Det kan for eksempel bruges, hvis du selv skal ud med et budskab på arbejdspladsen eller derhjemme.

Cicero i dagligdagen

Hvis du har et budskab, som du skal ud med, kan det være en utrolig god idé at have Ciceros pentagram i baghovedet. På den måde kan du nemlig huske på både at forholde dig til dig selv, dine tilhører, selve talen og de omgivende omstændigheder. Har du disse elementer for øje, vil du sandsynligvis frembringe dit budskab mere klart og entydigt.

Ciceros pentagram er desuden smart at huske på, hvis du skal fremføre et argument. Ved at bruge pentagrammet kan du nemlig tilpasse argumentet, så det passer til de folk, der lytter på dig. Både så det virker overbevisende, men også så du undgår at træde folk over tæerne.

Opmærksom kommunikation

I det hele taget kan Ciceros pentagram hjælpe dig til at blive mere opmærksom på din kommunikation. Hver gang vi åbner munden, er der nemlig utrolig mange ting, som der skal tages højde for. Ved at holde de mange forskellige elementer for øje, kan du levere dit budskab så præcist som muligt.

I sidste ende vil dette sandsynligvis føre til, at der er færre misforståelser. Nogle gange kan ordene nemlig slippe ud af munden, uden at man får tænkt sig ordentligt om. Uanset om man er på arbejdspladsen eller i privaten, kan dette føre til uheldige situationer. Ved at tænke på Ciceros pentagram, kan du praktisere en mere opmærksom form for kommunikation.

Kommunikation i en sårbar situation

Ciceros pentagram er desuden et utrolig godt værktøj, hvis du skal tale om et sårbart emne. Det kan for eksempel være emner som sexisme, homofobi eller racisme. Ved at bruge pentagrammet bliver du nemlig tvunget til at sætte dig i andre mennesker sted. Således vil du sandsynligvis skabe større forståelse for, hvordan din tale bliver modtaget.

Når du skal tale om et sårbart emne, er det vigtigt, at du tænker dig rigtig grundigt om. Med disse emner er der nemlig en potentiel risiko for, at du sårer nogle mennesker dybt. Ciceros pentagram lægger nemlig op til betænksom kommunikation.

Det kan derfor være en god idé at sætte dig et øjeblikket med pentagrammet, inden du dykker ned i denne form for kommunikation. Desuden kan det være en god idé at vise pentagrammet åbent, da alle har godt af at blive opmærksomme på deres kommunikation.