Vælg en side

Alkoholisme er en sygdom, der kan dræbe relationer. Det starter ofte som en social aktivitet, men inden længe bliver den person, der drikker, besat af alkohol i en sådan grad, at det overtager hele hans eller hendes liv. Familie og venner er ofte dem, der lider under konsekvenserne af denne sygdom, og mange gange står de tilbage med en følelse af ensomhed og hjælpeløshed. I denne artikel vil vi diskutere alkoholisme og dens virkninger på relationer. Vi vil også give oplysninger om, hvordan man kan få hjælp til både alkoholikeren og hans eller hendes kære.

Hvad er alkoholisme?

Alkoholisme er en afhængighed af alkohol, der involverer fysiske, psykologiske og sociale aspekter. Den kan ramme alle uanset alder køn eller socioøkonomisk status. En alkoholiker har en stærk trang til alkohol og er ikke i stand til at kontrollere sine drikkevaner. Efterhånden som sygdommen skrider frem, bliver personens adfærd mere uregelmæssig, og vedkommende kan blive mere og mere isoleret fra venner og familie.

Hvordan påvirker alkoholisme relationer?

Alkoholismens virkninger på parforhold er vidtrækkende og ødelæggende. Alkoholikeren bliver ofte optaget af sine egne behov på bekostning af de andre i sit liv, hvilket fører til skænderier og spændinger i hjemmet. Den person, der drikker, er måske ikke i stand til at klare daglige forpligtelser og ansvar, hvilket gør det svært for dem til at opretholde relationer. Desuden kan deres venner og familiemedlemmer blive frustrerede over alkoholikerens adfærd og føle sig hjælpeløse i deres forsøg på at hjælpe dem. Klik her, hvis du gerne vil vide mere.

Sådan kan du hjælpe en alkoholiker

Hvis du kender en person, der lider af alkoholisme, er det vigtigt at søge professionel hjælp. Behandlingsmuligheder som terapi eller støttegrupper kan give personen et sikkert miljø, hvor han/hun kan lære om afhængighed og udvikle sunde håndteringsfærdigheder. Det kan også være gavnligt for familien og vennerne til en alkoholiker at søge støtte hos organisationer, der har specialiseret sig i at hjælpe dem, der er ramt af alkoholmisbrugssygdomme.

Tegn på misbrug af alkohol:

– Øget tolerance over for alkohol

– Manglende hensyntagen til konsekvenserne

– Forsømmelse af ansvar som f.eks. arbejde eller familieforpligtelser

– Tab af interesse for hobbyer og aktiviteter

– Humørsvingninger, irritabilitet eller depression

– Tilbagetrækning fra sociale aktiviteter

– Brug af alkohol til at håndtere stress

Ved at genkende tegnene på alkoholisme og søge hjælp er det muligt at bryde afhængighedens cyklus. Støtte fra venner og familie kan gøre en stor forskel i en persons helbredelsesrejse, så vær ikke bange for at række ud, hvis du har brug for hjælp. Læs mere. Med den rette støtte og behandling kan en alkoholiker lære at kontrollere sine drikkevaner og opbygge sundere forhold til sine omgivelser.

Virkningerne af alkoholmisbrug kan være alvorlige, men med den rette hjælp er det muligt for den enkelte at komme sig og få en sundere livsstil. Hvis du eller en du kender kæmper med alkoholisme, skal du ikke vente med at søge hjælp. Professionel hjælp kan gøre hele forskellen i forhold til at opnå ædruelighed og forbedre forholdet til dine kære.