Vælg en side

I Danmark er det ulovligt at udføre el-arbejde på egen hånd i hjemmet. Det skyldes, at det kan være meget farligt, hvis du ikke ved, hvad du laver. Elektricitet kan nemt starte en brand, hvis det ikke håndteres korrekt, og derfor er det bedst at overlade arbejdet til fagfolk. Der er dog nogle ting, som du selv kan gøre med elektricitet f.eks. at skifte en pære eller trække stikket ud af stikkontakten. Her giver vi dig et par tips til, hvordan du finder den rigtige elektriker til opgaven, og hvad du kan forvente af dem.

Sådan finder du den rette

Når du skal ansætte en elektriker, er det vigtigt, at du finder en elektriker, der er kvalificeret og erfaren. Det kan du gøre ved at tjekke Dansk El-Forbunds hjemmeside, hvor du finder en liste over registrerede elektrikere. Det er også en god idé, at få anbefalinger fra familie og venner, der tidligere har brugt elektrikere, eller i nogle fælles lokale grupper, hvor man kan dele både gode og dårlige erfariger. Du bør også spørge dem om deres eventuelle erfaringer med elektrikere og om, hvilken slags service de har fået. Få hjælp af en lokal elektriker i Frederikssund, Ølstykke eller Jægerspris.

Sørg altid for at få en kvittering for udført arbejde. På den måde har du en garanti for, hvad der er lavet, og hvornår, så ansvaret kan falde tilbage på elektrikeren.

Fordele ved en uddannet elektriker

En ting, du kan forvente af en erfaren elektriker, er, at han/hun ved, hvordan man installerer en ny stikkontakt eller et nyt el-tavlebord. De vil også være i stand til at fortælle, om der er eventuelle elektriske problemer i dit hjem og foreslår løsninger. Elektrikere kan også hyres til at udføre mindre opgaver som f.eks. udskiftning af en pære eller installation af en ny loftslampe.

Når du får en autoiseret elektriker til at ordne dit elektricitet i dit hjem, så vil ansvaret altid hvile på vedkommende. Da du som kunde har bilag, for at installationen er udført, så kan du fraskrive dig ansvaret, hvis der skulle gå hen og ske uheld, fejl eller eventuel gnister.

Hvilke risici er der ved at gøre det selv?

Mange synes ikke, at det er særlig svært at rode med ledninger, for så kan man også spare de penge. Men der er desværre stor risiko forbundet med at gøre det selv. Hvis du ikke ved, hvad du gør, er det meget nemt at begå en fejl, som kan føre til brand. Derfor er det bedst at overlade arbejdet til fagfolk, der har den nødvendige erfaring og uddannelse til at udføre elektrisk arbejde på en sikker måde.

Dårlige og hjemmelavet installationer i hjemmet føre til brand i de danske hjem. El-Sikkerhedsstyrelsen har gennemført undersøgelser, som har afsløret mange usikre løsninger i danske hjem. De største problemer er med stik og stikkontakter, forlængerledninger, ledninger bag møbler og på loftsrum samt lamper og lysarmaturer.

Derfor er det meget vigtigt, at du enten får en professionel elektriker til at lave installationen, eller hvis du vil spare penge, at du køber et kvalitetsprodukt fra en registreret elektriker.