Vælg en side

Klimaændringer er et af de mest presserende spørgsmål i vores tid. Det er et globalt problem, som kræver en global løsning. Så hvad gør Afrika ved det?

Svaret er desværre ikke særlig meget. Selv om mange afrikanske lande mærker virkningerne af klimaændringerne – rønner, oversvømmelser og ekstreme vejrforhold bliver mere og mere almindelige – står spørgsmålet ikke højt på kontinentets kollektive dagsorden. Ifølge en rapport fra Den Afrikanske Udviklingsbank fra 2019 er det faktisk kun 5 ud af 54 afrikanske lande, der har indført strategier til afbødning af klimaændringer.

En del af problemet er manglende bevidsthed. En undersøgelse fra 2018 viste, at kun 38 % af afrikanerne mener, at klimaændringerne er en reel og nærværende trussel. Denne manglende forståelse gør det vanskeligt at mobilisere folk til at handle.

En anden del af problemet er mangel på ressourcer. Mange afrikanske lande har simpelthen ikke pengene eller infrastrukturen til at tage fat på klimaforandringerne på en meningsfuld måde. Og selv hvis de havde ressourcerne, er der mangel på politisk vilje til at prioritere klimaændringerne. Med så mange andre presserende problemer – fattigdom, sygdom og konflikter – er det let for de afrikanske ledere at skubbe klimaændringerne ned på deres prioriteringsliste.

De afrikanske lande er nogle af de mest sårbare over for virkningerne af klimaændringerne. Men selv om kontinentet bærer hovedparten af virkningerne, gør det ikke nær nok for at løse problemet. Manglende bevidsthed og manglende ressourcer er en del af problemet, men i sidste ende handler det om politisk vilje. Indtil de afrikanske ledere prioriterer klimaændringerne, vil de fortsat være en af kontinentets mest presserende udfordringer.

Der er imidlertid håb. Flere og flere unge afrikanere bliver engageret i klimakampen. De deltager i klimastrejker, arrangerer konferencer og tager til FN’s Klimakonference for at sætte fokus på problemet. Og deres indsats begynder at bære frugt. Flere og flere afrikanske lande er begyndt at tage klimaændringerne alvorligt, og der er sat gang i flere initiativer for at afbøde og tilpasse sig de ændrede klimatiske forhold.

Det er dog vigtigt at huske, at det ikke er nok bare at lave en strategi. For den skal faktisk også gennemføre. Der er altså stadig meget arbejde, der skal gøres, hvis Afrika skal tage klimaændringerne alvorligt – både på myndighedernes og befolkningens niveau.

Læs mere om klimaændringer på www.greengorilla.dk