Vælg en side

Rejser til Sri Lanka tager dig med ind i hjertet af et af verdens smukkeste tropiske lande. De afsondrede jungler inde i landet og den fantastiske kystlinje er blot to af grundene til, at rejsende forelsker sig i dette land. Det er dog vigtigt, at rejsende beskytter sig mod nogle af landets farer. Disse farer omfatter gul feber og flere andre sygdomme, der kan smitte ved kontakt med dyr eller ved direkte udsættelse for insektbårne virus som f.eks. vestnil-virus eller denguefeber. De primære trusler, som rejsende skal holde øje med, når de rejser til Sri Lanka, er relateret til det tropiske klima, højden og topografien. Kombinationen af disse faktorer betyder, at nogle sygdomme kan være et reelt problem her. Heldigvis er der nogle få ting, du kan gøre for at øge dine chancer for at holde dig sund og rask, når du besøger Sri Lanka.

Vær sikker i Sri Lanka med råd fra en ekspert

Den første ting er at få de bedste vaccinationer til Sri Lanka. Rejsende bør sikre sig, at de har et vaccinationscertifikat for gul feber, hepatitis A og B, japansk hjernebetændelse og influenza. Disse certifikater udleveres typisk af en rejseklinik eller et sundhedscenter i dit hjemland. Derefter bør du overveje at undgå områder, hvor malaria er en risiko. Det er nemt nok at tjekke det regionale malariarisikoindeks; det er blot et par klik på Verdenssundhedsorganisationens websted. Hvis du rejser til Sri Lanka i regntiden, skal du bruge insektspray med DEET dagligt. Dette vil hjælpe dig med at beskytte dig mod myg, der bærer malariabærende parasitter. Endelig kræver det som nævnt ovenfor, at du planlægger forud og tager nogle enkle forholdsregler for at undgå at blive syg på din rejse i dette smukke tropiske land, hvis du vil være sikker på Sri Lanka.

Forebyg myggestik, når du rejser til Sri Lanka

Det vigtigste skridt, du kan tage for at forebygge risikoen for at blive smittet med sygdomme på rejsen, er at undgå myggestik. De myg, der bærer disse sygdomme, er udbredt i Sri Lanka og kan være langt farligere end andre insekter. Det er vigtigt, at du beskytter dig mod disse myg og bruger beskyttelse som f.eks. myggenet og insektmiddel, som anbefalet af Sri Lankas sundhedsministerium. Hvis du skal sove udenfor, eller hvis du besøger junglen, anbefales det kraftigt at bære lange ærmer eller bukser og bruge et myggenet. Det er også bedst, hvis du ikke sover i områder, hvor der er mange mennesker, som kan have forskellige sygdomme.

Beskyt dig mod solen

Det vigtigste, du kan gøre, er naturligvis at beskytte dig mod solen. UV-indekset i Sri Lanka kan nå op på 8+ og forårsage alvorlige hudskader. Det er klogt at bære solbeskyttelse, når du er udenfor i mere end en time, og brug også en creme eller et serum med høj faktor hver dag for at holde din hud beskyttet. Et andet vigtigt punkt er, at mange af de insekter, der bærer sygdomme, kan trives i dette klima og bider hele dagen. Hvis du skal udøve udendørs aktiviteter, skal du sørge for at medbringe insektspray med et højt indhold af DEET eller Icaridin. Dette vil være med til at sikre, at eventuelle myg, sandfluer eller andre bidende skadedyr holder sig på afstand og ikke har en chance for at smitte dig med sygdomme.

Undgå at blive bidt af insekter på vandreture

Sri Lanka er en mosaik af bjerg-, kyst- og indlandsområder. Det er vigtigt, at rejsende er opmærksomme på disse regioner og de forskellige områder, de findes i. Det farligste tidspunkt for rejsende til Sri Lanka er i monsunperioden, som varer fra juni til oktober. I denne periode kan det være meget vanskeligt at undgå insektbårne sygdomme, da vejret pludselig skifter fra tørre, solrige dage til kraftig regn og oversvømmelser. Rejser man i denne periode, kan man derfor risikere at blive ramt af en række tropiske sygdomme som denguefeber og malaria. Den bedste måde at forebygge insektbårne sygdomme på er ved at undgå direkte udsættelse for insekter. Dette omfatter brug af insektmiddel, lange bukser og skjorter med ærmer, når du vandrer og sover udenfor. Ophold dig på steder, hvor der ikke er mange insekter, hvis du skal sove udenfor – det mindsker din risiko for at blive bidt af myg, som er bærere af mange tropiske sygdomme, herunder malaria.

Vær forsigtig, når du deltager i udendørs arrangementer eller festivaler

En af de største trusler, som rejsende til Sri Lanka står over for, er dehydrering. Dette er en særlig alvorlig risiko for børn og for dem, der indtager mad eller vand, der er forurenet med dyreaffald. Den mest almindelige årsag til dehydrering hos mennesker er maveinfluenza. For at undgå dette er det vigtigt at holde sig hydreret ved at drikke nok vand og undgå alkohol, koffein og sukkerholdige drikkevarer. Den anden største fare for rejsende til Sri Lanka ligger i det tropiske klima. Dehydrering kan forårsages af høje temperaturer samt overdreven svedproduktion. Det er vigtigt at bære lyst og løstsiddende tøj, når du rejser til Sri Lanka, så du kan tage det af, inden det bliver gennemvædet af sved og varmer for meget op.

Drik ikke vandet. Brug vand på flaske

En af de vigtigste ting at huske, når man rejser, er ikke at drikke vandet. Selv om Sri Lanka har noget af det bedst rensede drikkevand i verden, betyder det ikke, at det altid er sikkert. Hvis du er usikker, skal du i stedet bruge vand på flaske. Ud over at sørge for, at du ikke drikker det lokale vand, skal du også undgå at bade i vandløb og floder ved at klatre over dem eller vade gennem lavt vand.

Tag ingen chancer, når det drejer sig om fødevaresikkerhed

Når du besøger landet, er det vigtigt at være opmærksom på fødevaresikkerhedsrisici i Sri Lanka. Det gælder både hvad du spiser og drikker, og hvordan du tilbereder din mad. Nogle af de ting, som rejsende bør undgå, er at spise råt eller utilstrækkeligt kogt kød og drikke ubehandlet vand. Der er rapporteret om tilfælde, hvor rejsende har pådraget sig alvorlige sygdomme som tyfus gennem disse metoder. Det er også vigtigt at sørge for, at man ikke tager nogen chancer, når det gælder hygiejne, når man rejser i udendørs områder. Når du børster tænder udenfor, skal du bruge en tandbørste med et engangshoved og ikke en tandbørste med en børste på skaftets skaft. Vaccinationer er en anden vigtig del af at holde sig sund i Sri Lanka. Landet har oplevet en stigning i antallet af tilfælde af gul feber i de seneste år, og det skyldes klimaændringer og øget rejseaktivitet fra regioner med udbrud af gul feber som Afrika, Asien og Europa.”

Konklusion

For at være sikker i Sri Lanka skal du sørge for at have et gyldigt pas, undgå myggestik, beskytte dig mod solen og myggene og bruge vand på flaske.