Vælg en side

Dansk design – dansk håndværk

I Danmark har vi en stærk tradition for design, især inden for møbler, men i det hele taget indenfor indretning. Det er en designtradition som har oversat sig til en befolkning, der overordnet set har en god sans for smag og stil, når hjemmet skal indrettes. Vi er især glade for minimalistiske valg og de rene, simple linjer. Dette kan for sydlændinge virke koldt, men det hænger muligvis sammen med, at vi er mere i hjemmet her nordpå. Vi har derfor brug for at hjemmet giver ro, og ikke forvirrer eller roder. Når man bruger sit hjem i mindre grad, fordi man er mere ude i byen, så bliver det også mindre vigtigt som sted. Så er det ikke så afgørende hvordan det er indrettet, og det gør ikke noget hvis det er fyldt med farver, ting og sager. I denne artikel vil jeg argumentere for hvordan man bør se dansk design og professionelt dansk håndværk, herunder især malerfaget, som søskende.

De klare linjer er en tilgang

Den minimalistiske mentalitet der har ligget bag designtraditionerne i Danmark og som vi også ser i almindelige danskeres smag indenfor indretning, den er også en del af vores håndværkeres stil og erfaring. Det betyder rent praktisk, at hvis du tog en maler fra Spanien og en maler fra Danmark, så ville du ikke få det samme resultat. De to kommer fra vidt forskellige kulturer, og æstetiske idealer, og det vil vise sig i udførelsen, også selv om begge får opdraget at male et hus og dets vægge hvidt. En af de steder forskellen vil vise sig er i opmærksomheden på detaljen. Når man fra ikke bare sin uddannelse, men fra hele sin opvækst i Danmark, har lært og set den minimalistiske men også perfektionistiske stil, så er det noget der kommer helt naturligt. Hvis man ikke har dette med i bagagen, så er det ikke indlysende, at dette skulle være en del af det man betaler for, når man hyrer en maler. Vi tager det for givet, at man får et perfekt resultat, når man hyrer en maler fra Vejle, men sådan er det ikke i hele verden.

Dit hjem fortjener professionalisme

Den erfaring inden for den grundige og detaljeorienterede nordiske stil kan man ikke selv kopiere, selvom man har intentionen på plads. Det kræver et teknisk overskud og en praktisk erfaring, som man ikke kan opnå ved blot at være omhyggelig. Derfor bør der være en lige linje fra den der vælger at købe designermøbler, til den der hyrer en professionel dansk maler. Hvis man vitterligt vil have det smukke hjem, som designermøblerne lægger op til, så er det eneste rigtige også at bruge pengene på at få en faglært maler ud. Det er den eneste garant for et upåklageligt resultat, og det er desuden ikke så dyrt som mange mennesker tror. For en amatør tager det lang tid at male, men en professionel har en anden fart, som naturligvis også fører til et lavere antal arbejdstimer, end mange ellers ville tro.