Vælg en side

Litografi er en betegnelse, som dækker både kunstværker, der er trykt med stentryk, men det betegner også selve trykkemetoden. Det er en teknik, hvor trykpladen er en kalksten, og de bedste sten til stentryk er fra Bayern. Du kan læse mere om, hvordan litografisk tryk fungerer, herunder.

Hvornår blev litografisk tryk opfundet?

Litografisk tryk har eksisteret siden 1700-tallet, da den tyske dramatiker og skuespiller Senefelder fandt på, at man kunne trykke på sten. I starten anvendte han primært metoden, fordi han skulle reproducere teaterplakater. Omkring 100 år efter begyndte den franske litograf Auguste Clot at anvende teknikken.

 

Det blev en god måde, hvor kunstnere kunne fremstille originale tryk, men samtidig gøre dem tilgængelige for større publikummer. Selve teknikken fungerer på den måde, at man anvender en kalksten til at trykke de forskellige farvelag på litografiet. Det skyldes, at fedt skyer vand og omvendt, og på den måde kan man trykke med litografisk stentryk.

 

Hvis du er interesseret i at vide mere om, hvad et litografi er, kan du klikke her. På denne side kan du læse meget mere om selve trykkemetoden, hvis du vil vide, hvordan du selv kan komme i gang med et litografisk værk. Der er mange muligheder, men ikke desto mindre er det vigtigt, at du sætter dig ind i, hvordan det fungerer, før du går i gang.

Hvad er et litografi?

Et litografi er ikke bare trykmetoden, men det er også de værker, som bliver fremstillet med metoden. Der vil ofte være tale om originale kunstværker, der fungerer som supplement til originalværket. Litografien er til dig, der ikke bare vil have en plakat, men gerne vil have original kunst på dine vægge.

 

Mange kunstnere bruger metoden til at trykke originale, nummererede værker. De laver først en skitse, som efterfølgende bliver tegnet op med tusch på kalkstenen. Stregerne kan ikke udviskes efterfølgende, så det handler om at holde tungen lige i munden. Derfor er litografiet ofte også et begrænset oplag på eksempelvis 200 eksemplarer.

 

I mange tilfælde vil et litografi derfor også være mange flere penge værd end eksempelvis en plakat. Det skyldes, at selvom det er trykt i flere eksemplarer, så er der stadig tale om et originalt værk. Der findes ikke flere, og det betyder i mange tilfælde også, at kunstværket er nummereret.