Vælg en side

Overvågning bliver mere og mere udbredt i Danmark. Det gælder både i det offentlige rum, i private boliger og nu også i biler. Overvågning sker blandt andet ved brug af dashcams.

Et dashcam sidder monteret i bilen og filmer enten ud gennem forruden eller ud gennem bagruden. Det kan anvendes til at dokumentere eventuelle uheld, til at sikre bilen mod indbrud og meget andet.

Der er dog et par ting, som du bør vide, inden du køber et dashcam. Det er nemlig ikke sikkert, at optagelserne overhovedet kan bruges i en eventuel retssag, hvor du ønsker at bruge optagelserne som bevismateriale. Der er nogle regler herfor, som du bør kende til. 

Køb dashcam eller læs mere herunder.

Regler for brug af dashcams

Du må gerne filme trafikken med et kamera i bilen, hvis:

  • du bruger kameraet på offentlig vej
  • dine optagelser ikke får karakter af konstant tv-overvågning, hvilket kan være tilfældet for dashcams i biler, der holder parkeret samme sted i en længere periode
  • du sikrer, at enkelt personer ikke er det primære objektiv, når du offentligører filmen
  • du slører nummerplader ved offentliggørelse

Hvis du lever op til ovenstående regler, vil du frit kunne bruge dit dashcam på en helt lovlig måde til at dokumentere din færdsel i trafikken.

Yderligere overvejelser

Når du har styr på de ovenstående regler, er der endnu et par ting, du bør tænke over. Først og fremmest skal du montere kameraet korrekt, så det ikke blokerer for dit udsyn overhovedet. Det gælder både for selve kameraet, men også for eventuelle ledninger, der anvendes til at generere strøm til kameraet.

Sidst men ikke mindst skal du lave lidt research, inden du tager kameraet i brug på en tur til udlandet. Reglerne for optagelse varierer nemlig fra land til land. I lande som Østrig og Portugal er det eksempelvis ulovligt at bruge dashcams.