Vælg en side

Ludomani er en psykisk lidelse som medfører en altoverskyggende spillelidenskab. Det omfattende spil om penge har både økonomiske og følelsesmæssige omkostninger for ludomanen. Ludomani er en behandlingskrævende lidelse, som bedst kan håndteres på et professionelt behandlingssted for ludomani.

Hvilke spil tiltrækker en ludoman?

Ludomani handler ikke så meget om selve spillet som om spændingen ved det. Spil der strækker sig over lang tid er derfor ikke lige så tiltrækkende for en ludoman, som spil med hurtig udløsning og udsigt til præmie. Ludomanen har brug for det stof der udløses i hjernen ved indsatsen af penge og ved udløsning af pengepræmien. Ved ludomani er der altså tale om det der kaldes gambling – spil om penge. 

Typiske hurtige  pengespil ludomaner benytter:

  • Blackjack
  • Poker
  • Roulette
  • Spilleautomater
  • Sportsbetting


Spillene kan både foregå fysisk på kasinoer og i spillehaller, men også online er der et meget stort marked hvor mange ludomaner spiller deres penge op.

Kan man leve sammen med en ludoman?

Ludomani er en form for afhængighed ligesom afhængighed af andre stoffer. De fleste ved det er svært at leve sammen med en narkoman, fordi de ofte har et opfarende temperament og lemfældig omgang med sandheden. Ikke alle ved, at enhver form for misbrug kan medfører denne opførsel – herunder også ludomani. Om man kan leve sammen med en person der lider af ludomani handler derfor om den pårørende selv: Fx hvor stærk psykisk vedkommende er og hvordan forholdet i øvrigt opleves.

Hvad betyder det, at være medafhængig af en ludoman?

Som pårørende til en ludoman kommer man nemt til at spilde sin egen energi på kontrol og bekymringer. Det kan fx være kontrol at bankbogen og bekymringer om hvad misbrugeren er i gang med lige nu. Pårørende kan også af et godt hjerte, komme til at gøre det nemmere for en ludoman at spille videre. Fx ved at betale huslejen når der mangler penge, eller udglatte når livet gør ondt for misbrugeren. På den måde behøver ludomanen ikke selv tage lige så meget ansvar for sit liv, og kan fortsætte sit misbrug i længere tid. Det kan derfor være en meget god ide at opsøge hjælp hvis man er pårørende til en ludoman. 

Læs også, hvordan man stopper ludomani her.