Vælg en side

Her i Danmark er vi vant til at have digital underholdning tilgængeligt ved hånden nærmest døgnet rundt. Vi kan altid finde lækker musik på Spotify og lignende tjenester. Det samme gør sig gældende indenfor streaming af film og serier, hvor tjenester som Netflix, HBO osv. hele kun er et klik væk på telefonen eller andet udstyr.

I mange ulande er streaming faktisk mere udbredt end man skulle forestille sig, og man kan sige at Afrika for alvor er på vej ind den fjerde teknologiske revolution, som involverer alt fra Wi-Fi til og mobilbetaling til udnyttelse af solenergi. Dette er positivt for Afrika, da det kan være med til at løfte hele kontinentet. Folk med adgang er til mobilt bredbånd er generelt lavere end det globale gennemsnit, men det er stigende og nye tiltag kommer hele tiden til.

Det interessante ved adgang til internettet, det er at på en gang, så kan den afrikanske befolkning få adgang til masser af muligheder, som løfter udviklingen i landet meget hurtigt, og flere udviklingstrin kan springes over. F.eks. har mange afrikaner aldrig haft en bankkonto, men i stedte styrer de deres økonomi med Appen M-Pesa som minder meget om mobilepay.

Internettet giver adgang til viden

Internettets udbredelse er nok det vigtigste element når det gælder om at få løftet Ulandenes potentiale, da man i dag har stærkt begrænsede muligheder, hvis der ikke er adgang til internet. Med internettet er det muligt at få udbredt viden i samfundet, og unge kan lære en masse og blive opkvalificeret via den vej, og få mulighed for arbejde på freelanceportaler og lignende. Hvis der bliver investeret nok i de ressourcestærke grupper, så kan der komme nok vækst i samfundet, til at trække hele befolkningen ud af fattigdom. I mange år har man givet bidrag til de fattigste, men det giver kun mad på bordet her og nu og skaber ikke udvikling.

Ulige udvikling

I de store byer er der traditionelle mobilnetværk som giver fin dækning, men når det gælder yderområderne, så har der generelt været problemer med at få internet. Udfordringen med de tyndt befolkede områder er, at det er for dyrt at etablere de traditionelle mobil master, og områderne er typisk fattige, så det kan være svært for teleoperatørerne at tjene penge på at etablere dækning i disse områder.

Det er dog et område som er i fokus, da det løfter hele byen til et helt nyt niveau og giver bedre livsforhold, så snart at der kommer adgang til internettet i en landsby. De kan få viden om hvordan de dyrker deres afgrøder bedre.

Ny løsninger finder vej frem, og i dag bruger firmaet Bluetown en ny og billigere løsning i tyndt befolkede områder. Løsningen er et lokalt Wi-Fi spot som drives via solsolceller og genopladelige batterier. Rækkevidden er op til to kilometer, og er forbundet til internettet via et samarbejde med teleselskaberne. Systemet er så simpelt lavet at alle kan samle det selv uden specielle forudsætninger