Vælg en side

Når du studerer, skal du ikke kun fokusere på tiden på studiet. Du har en lang række vigtige valg foran dig, så du kan stå så godt som muligt, når du er på den anden side af din uddannelse. Det er nemlig ikke sikkert, at du har et job, der venter på dig på den anden side. Og det skal du være godt forberedt på. 

De fleste nyuddannede starter nemlig tilværelsen ud med at være jobsøgende. Det er der ingen skam i, det er bare sådan, det er. Men hvis du også står i den situation, er det vigtigt, at du har gjort dit arbejde inden. Du skal have meldt dig ind i en A-kasse og en fagforening i god tid, så du kan få dagpenge med det samme samt sparring til din jobsøgning. 

Du skal have være medlem af en A-kasse i mindst et år, inden du bliver færdiguddannet. Derfor skal du undervejs i din studietid melde dig ind. Og det kan du roligt gøre. Det er nemlig gratis.

Derfor er både A-kasse og fagforening vigtig for din studietid – og tiden efter

Når du står uden arbejde som nyuddannet, står du også uden indtægt. Den kan du kun få i form af dagpenge eller kontanthjælp. Kontanthjælp er ikke sjovt. Dagpenge er sjovere. Men for at få dagpenge med det samme, skal du have været medlem af en A-kasse i mindst et år op til afslutningen på din uddannelse. 

Heldigvis er det gratis for dig som studerende at melde dig ind i en A-kasse som studerende. Du skal først betale, når du er færdiguddannet. Hvis du ikke gør dette, skal du sidde over i en såkaldt karensperiode, og så får du ikke dagpenge med det samme. Det kan potentielt koste dig mange tusinde kroner i indtægt den første tid. 

Men glem heller ikke fagforeningen. En fagforening kan du bruge til at få god sparring, så du hurtigere kan komme i arbejde og tjene en løn, der er bedre, end det du får i dagpenge. 

Læs mere om A-kasser, fagforening og jobsøgning her.