Vælg en side

En smuk og harmonisk have bliver ikke til over en nat. Det kan tage mange år, hvis du da overhovedet når dertil. Det kræver nemlig mange sæsoners stort og målrettet arbejde at skabe sådan en have. Det kræver både planlægning og tålmodighed.

Du kan også i nogle tilfælde skyde genvej ved at plante noget, der allerede er i god vækst eller opsætte et drivhus, hvor planterne kan trives ekstra godt.

Du kan med fordel anlægge bede og tilplante dele af din have med planter, der allerede har nået en vis højde. Gør du det, så sparer du noget ventetid, og din have tage meget hurtigere fart.

Få hjælp til at indrette din have

Det kan være lidt af en stor mundfuld selv at skulle indrette en have og selv udføre havearbejdet. Det kan være ret hårdt, og det kan tage lang tid. Her kan det være virkelig rart med noget bistand. Det kan du få på flere måder. 

Du kan for eksempel alliere dig med en havearkitekt i første omgang. En havearkitekt kan hjælpe dig til at få et godt overblik over hele din haves areal. Vedkommende kan hjælpe dig til at realisere nogle af dine planer og idéer, og det kan jo også være, at nogle af planerne skal justeres lidt eller meget.

Det kan ende med, at du får en god og overskuelig plantegning af din nyindrettede have. Den kan være guld værd, når du er kommet godt i gang med processen.

Der er også andre haveeksperter, som du kan få gavn af at opsøge. Det kan være en gartner eller en anlægsgartner, som du kontakter.

Hvordan skal haven indrettes?

Som en del af dit forarbejde kan du starte med selv at tegne en skitse over din have og indtegne på den, hvad du forestiller dig, der skal ske med den. Så har i hvert fald sat processen i gang. Dernæst kan du søge noget inspiration i havebøger og på nettet.

Hvis du vil skærme din have af, så kan en færdig ligusterhæk være den rette løsning for dig. Prisen er selvfølgelig lidt højere med en færdighæk, men til gengæld så skal du ikke vente på at dine hækplanter vokser sig store.

Du kan for eksempel søge både inspiration og gode råd til din færdighæk på testfabrikken.dk, hvor du kan læse om færdig ligusterhække og en billig Prima færdighæk samt se nogle skønne billeder af vidunderlige haver, og du kan få god information i forhold til, hvordan du selv kan gribe det an, når du skal anlægge en prima have.

Skab din egen unikke have

Du skal naturligvis ikke bare bestræbe dig for at kopiere en have, som du har set et billede af. Kunsten er at skabe din helt egen skønne have. Alle haver er jo forskellige, og din have er også helt unik. Du skal jo tage hensyn til, hvordan din er, hvor den ligger, og hvilke muligheder, der er i netop din have.

Du er også nødt til at tage højde for, hvilke planter der kan trives i din have. Der kan også være niveauforskelle, mange sten, sand eller jord i jorden, og der er også hensyn til solens bane, som du skal tage. Det er ikke alt, der kan lykkes i alle haver. Du skal skabe din særlige have.

Du må godt snyde lidt

Tilbage til det der med at skyde genvej. Du behøver ikke at starte alle planter ved at så dem, dyrke dem og drive dem frem selv. Du kan fint købe nogle, som allerede er i god vækst. Du kan købe sådan noget som rullegræs, lidt høje træer, færdige hækplanter i en vis højde og andre træer, buske, stauder, roser, krydderurter og så videre. Det må du gerne.

Hvis du for eksempel køber en helt færdig ligusterhæk og sætter den i skellet, så har du en færdig hæk, og dermed slipper du for at vente i flere år, hvor du skal se på en spinkel, halvåben hæk, der er langt fra at være færdig.

Så har du en smuk og tæt hæk med det samme. Ligesådan er det med rullegræs, buske og de øvrige planter. Når du har sådan nogle planter, som har godt rodnet og er klar til at flytte ind i din have, så har du allerede fået et godt forspring.

Når du har et drivhus

Du kan også hjælpe planterne lidt på vej ved at sætte dem ind i et drivhus. Her har de et optimalt klima og en højere temperatur. Dermed trives planterne godt, og de kan hurtigere komme frem i livet. Det gælder både for blomster og spiselige planter, at de rigtigt godt kan lide at bo i et drivhus.

Når det kommer til grøntsager, så bliver de større, får mere smag og modner tidligere, når de står i et drivhus. På husoghaveliv.dk kan du få god vejledning i forhold opsætning af drivhus. Drivhuse findes i mange forskellige størrelser, og jo større de er, des mere komplicerede er de at sætte op. Et stort drivhus kræver typisk, at I er flere om at sætte det op. Der er mange stænger, der skal holdes på.

Det er vigtigt at få drivhuset sat det helt rigtige sted i haven. Sæt dig i det hele taget grundigt ind i de elementære ting, som du skal vide om drivhus, inden du anskaffer dig det helt rigtige, der passer perfekt til din have.

Nogle har et meget stort drivhus, som et orangeri eller et lysthus. Om du skal have et stort eller et lille drivhus i din have, så skal du nok få meget glæde af det. Det kan spille en større eller en mindre rolle i haven, men det er i hvert fald både hyggeligt og gavnligt med sådan et.