Vælg en side

Det kan være noget af et projekt, når et andet menneske dør. Ikke nok, med at man står med en stor sorg, så skal man også tage højde for dens efterladte ejendom og værdier.

Hvad er et dødsbo?

Et dødsbo påstår, når et menneske går bort, og efterlader sig værdi i form af bolig og genstande. Dødsboet kan behandlet på to måder. Enten så hyrer man en advokat, en såkaldt bobestyrer, som tager jeg af alle beslutninger og alle de praktiske papirer, som skal sendes ind til skat og skifteretten. Den metode bruges, hvis der ingen arvinger er, eller hvis arvingerne ikke selv ønsker at deltage. Men hvis arvingerne gerne selv vil deltage i fordelingen af værdi og arve, så skal man vælge den private skifteform. Her står arvingerne selv for alt det praktiske og alle beslutningerne, mens man har en advokat til rådighed, ved siden af.

Det skal man gøre som arving

Er man arving til en bortkommen person, kan det være en stor mundfuld, at skulle håndtere et dødsbo, samtidig med, at man er i dyb sorg. Er du ene arving, kan det være ekstra hårdt, men har du søskende, og halvsøskende, så skal i samles og blive enige om skifteformen af dødsboet. Alle skal være enige, før det kan være en privat skifteform, for hvis bare én er uenig, så kan det ikke lade sig gøre.

Man siger, at boet skal gøres op, og der skal skiftes arvinger. Skiftes-ordet, er et gammelt udtryk for at “dele op”. Så dødsboet skal altså deles op i forhold til penge og værdigenstande, både af passiver og aktiver.

Sådan rydder du et dødsbo

Når man skal have ryddet en bolig, så er det et rigtig stort arbejde. I sær hos ældre mennesker, som har rigtig meget inventar, så kan det en stor mundfuld, selv at rydde hele boligen. Heldigvis kan man få hjælp til erfarene flyttefolk, som er vant til at flytte fra dødsbo. Uanset om du bor i København, Lolland, Jylland, så er det hjælp alt hente. På fyn, for eksempel kan du få hjælp til rydning af dødsbo Fyn. Der er dog nogle regler, hvad angår rydning af et dødsbo.

 

Efter den bortkomnes død, skal skifteretten informeres om dødsfaldet. Den, som meddeler omkring døden, kan være arvingerne, eller bedemanden. Skifteretten vil automatisk vidermelde til skat. Man må altså ikke begynde at tømme huset, før at man har fået en accept fra skifteretten!

Man må altså ikke fjerne nogle egendele, ej heller “at låne”, før man har fået tilladelse. Betingelserne lyder på, at man skal opbevare ejendelene på “betryggende vis”, hvilket betyder, at der ikke må gå noget i stykker, eller fjerne det. Man må dog godt rykke ejendelene til et andet sted, hvis det for eksempel står i en lejlighed, som skal tømmes og sælges videre. Eller det kan sendes til en form for opbevaringsrum, indtil i får tilladelse til at sortere ud i det. Når man så har fået sin tilladelse, så kan man tillade sig, at fordele det mellem arvingerne, eller smide det ud. Læs mere om rydning af dødsboer