Vælg en side

Hvordan taber du dig gennem din kost? Svaret er enkelt: ved at kontrollere antallet af kalorier, du indtager, og ved at følge en god kostplan. Det kan være en god idé at følge en kostplan, der er skræddersyet til dine specifikke behov, og der er flere måder at få en sådan plan på. I dette blogindlæg vil vi diskutere, hvordan du kan kontrollere dit kalorieindtag og finde den rigtige kostplan for dig.

Få styr på kalorierne

Hvis du ønsker at tabe dig gennem din kost, skal du være opmærksom på det antal kalorier, du indtager. Det kan du gøre ved at følge dit kalorieindtag og sikre dig, at du ikke spiser mere, end du har brug for. Der er mange måder at spore dit kalorieindtag på, herunder madplan app og hjemmesider, der kan hjælpe dig med at spore din mad og aktivitet. Du kan også få en kostplan igennem en personlig træner.

Der er også en række faktorer, der kan påvirke, hvor mange kalorier du har brug for, herunder din alder, dit køn, din vægt og dit aktivitetsniveau. Hvis du ønsker at tabe dig, skal du sørge for, at du spiser færre kalorier, end du forbrænder.

Men hvor mange kalorier må jeg spise?

Det kan være svært at vide, hvor mange kalorier du rent faktisk spiser på en dag, samt hvor mange du må spise, hvis du ønsker at tabe dig. Du kan finde ud af, hvor mange kalorier du har brug for, ved at bruge en kalorieberegner. Denne beregner tager højde for din alder, vægt, højde og dit aktivitetsniveau for at give dig et skøn over, hvor mange kalorier du har brug for. Hvis du ønsker at tabe dig, skal du sørge for at spise færre kalorier end dette tal, det kan være 2400-2200 kcal for mænd, 1500- 1200 kcal for kvinder. 

Det er dog vigtigt at huske, at alle er forskellige, og at der er en række faktorer, der kan påvirke dit kaloriebehov. Hvis du ikke er sikker på, hvor mange kalorier du har brug for, kan du tale med en diætist eller din læge.

Kontrol over dit kalorieindtag

Der er også en række måder at kontrollere dit kalorieindtag på. Du kan fx:

– begrænse den mængde mad du spiser, fx. veje det.

– vælge fødevarer med lavt kalorieindhold. Der står på alle fødevarer, hvor mange kalorier der er i pr. 100 g.

– spise langsommere, så du føler dig mæt. Du kan også drikke et glas vand inden måltidet, så vil der være mindre plads til mad.

Hav tålmodighed

At tabe sig er ikke noget, der sker over natten. Det kræver en livsændring at fjerne dårlige vaner og lyster. Det kan være rigtig svært i starten, men med tanken om, at kiloerne rasler af, så er der en gulerod for enden.

Hvis du mister modet eller synes, at du sidder fast, så tag kontakt til en personlig træner. De kan give dig motivation og guide dig, fordi de kan holde dig lidt i nakken. Husk, at der er ingen andre boss end du selv er.