Vælg en side

I Danmark findes der flere forskellige slags valg. Her har du som vælger mulighed for at stemme. Det er essentielt, at du stemmer, hvis du vil have indflydelse på landets nutid såvel som fremtid. Det allervigtigste valg er folkeafstemninger. Det er valg, der er så vigtige, at folketinget og regeringen ikke må bestemme det alene. De skal inddrage befolkningen. Herefter er det næstvigtigst valg folketingsvalget.

Folketingsvalget er vigtigt, fordi det er Folketinget, der er med til at vedtage love. Det er en magt, som de har sammen med regeringen. Du kan ikke bestemme, hvem der skal sidde i regeringen. Men du kan bestemme, hvem der skal sidde i Folketinget. Derfor er det også vigtigt, at du stemmer til folketingsvalget.

Hvordan finder jeg ud af, hvem jeg skal stemme på?

Skal du stemme for første gang? Eller er du bare blevet i tvivl om, hvor du egentlig gerne vil sætte dit kryds? Så er det vigtigt, at du først starter med at finde ud af, hvad der egentlig er vigtigst for dig.

Der findes rigeligt med politiske holdninger, som du kan påtage. Derfor er det også vigtigt, at du finder ud af, hvilke politiske holdninger, der er vigtigst for dig.

Du vil nemlig få svært ved at finde en politiker, som du kan deler samtlige holdninger med. I stedet er det mere sandsynligt at finde en politiker, som du kan nå til enighed med, når det kommer til kerneværdier.

Vær kritisk, inden du stemmer

Når du har fundet en, eller måske flere, politikere, som du gerne vil stemme på, skal du være kritisk. Det er nemlig ikke kun vigtigt, at du er enig med politikeren. Vedkommende skal også have en gennemtænkt plan for, hvordan han eller hun vil komme i mål med sine politiske målsætninger.

Her kan det være en god idé at se, hvad politiske kommentatorer siger til den enkelte politikers kerneværdier og planer. Ofte kan politiske kommentatorer pille en unøjagtig plan fra hinanden, ligesom de kan rose en gennemtænkt plan.