I gamle dage var sengetøj til børn noget som blev købt i en JYSK eller syet af en bedstemor. Det skulle bare være billigt og være en neutral farve. Det mest populære var stadig den hvide og kliniske farve. Det var nemt at vaske rent, da det kunne smides i de vildeste kemikalier, og så tog det alt tis, snavs og sved.
Det er markant anderledes i dag, hvor mødregrupper, Facebook og Instagram har gjort sengetøj til et modefænomen. Du skal gerne have det nyeste Konges Sløjd med små søde motiver eller Liewood med moderigtige striber og farver. Det ensfarvede er ikke godt nok længere.
Og når mor har købt det, skal det flashes i den pæne barnevogn og på cafeen – efterfulgt af en selfie.
Hvem betaler prisen?
Det er klimaet der betaler prisen for dette overforbrug, hvor mødre ofte har alt for mange sengesæt liggende i skabet. Der bliver måske også købt lidt for billigt tekstil, som hurtigt bliver ødelagt i få vaske. Ikke som kvaliteten i gamle dage, hvor det gennemgik alverdens kemi.
Tekstil er generelt noget værre noget for klimaet, da der bruges ufattelig mængder vand i produktionen af sengetøj og ikke mindst en masse kemi for at nedbryde bomulden. Det tænker den almindelige forbruger ikke over.
Heldigvis er der en trend på vej, hvor økologisk bomuld, bambus og andre bæredygtige materialer vinder frem. Det er samtidig mere blødt materiale, som er mere behageligt at sove i.
Vælger du den vej at købe dit babysengetøj, så tager du et aktivt valg om, at tekstilproduktionen skal blive mere bæredygtig og klimavenlig. Det koster måske en lille smule ekstra, men til gengæld kan du med god samvittighed putte din baby i noget sengetøj du ved ikke skader huden eller klimaet.
Det er det rigtige valg – og så kan sengetøjet jo sagtens stadig være moderigtig. Kig bare på mærker som Konges Sløjd, Liewood og Müsli, som alle laver sengetøj i økologisk bomuld – og det til nogle fornuftige priser. Det er vejen frem og flere og flere mærker har nu været i gang et stykke tid med det. Det er godt for klimaet og den rigtige vej.
For eksempel er JBS også begyndt at lave underbukser i bambus til børn, hvilket er bæredygtige i den forstand, at vandet i produktionen af bambus viskosen bliver genbrugt. Det gør den meget mere klimavenlig end konventionel bambus viskose.
Trenden går imod bæredygtighed – og det skal vi alle være glade for.