Vælg en side

Der er ingen tvivl om, at udenlandske håndværkere er utroligt eftertragtede. Det er især rumænske og polske håndværkere, som danskerne ringer efter, når de har behov for hjælp til en opgave. Men hvordan kan det egentlig være? Undersøgelser viser, at der er kommet rigtig mange nye arbejdspladser til i løbet af de seneste par år siden finanskrisen. Rigtig mange af disse jobs bliver taget af østeuropæere, der derfor bare må siges at være stærkt eftertragtede. Det kan du læse meget mere om her i artiklen.

Østeuropæere er særligt eftertragtede i industrien

Det er særligt inden for rengøringsbranchen og i industrien, at østeuropæere er eftertragtede. Men betyder det så noget for en virksomhed eller privatperson, at man vælger en polak eller rumæner frem for en dansker, hvis man eksempelvis skal have hjælp til en håndværkeropgave? Så længe at arbejdet passes, og opgaven bliver udført til aftalt tid, kan du være fuldstændig ligeglad med, om du har valgt at ansætte den ene frem for den anden. De skal altså bare være i stand til at overholde den enkelte aftale, som de har aftalt med dig. Det er derfor denne stabile arbejdskraft, der er afgørende. Overvejer du også at ansætte de eftertragtede, udenlandske håndværkere, bør du læse mere om de gældende regler, når du hyrer håndværkere fra udlandet.

Det er et problem for de danske håndværkere

Det er naturligvis et problem, hvis de danske håndværkere opgiver at søge job, fordi de udenlandske håndværkere er så eftertragtede. Det kan nemlig betyde, at de ikke er så motiverede til at søge de jobs, der er ledige, eller føler, at de ikke har de rette kvalifikationer til den enkelte opgave. De danske virksomheder vælger nemlig den udenlandske arbejdskraft, fordi der netop er så mange udlændinge. Det kan betyde, at virksomhederne ikke gider at ansætte danskerne, enten fordi de ikke besidder de rette kompetencer, eller fordi der er nogle jobs, der er mere attraktive end andre. De uattraktive jobs bliver på den måde meget svære at besætte med danske håndværkere.

Metrobyggeriet har tiltrukket meget udenlandsk arbejdskraft i hovedstaden

Det er særligt i hovedstadsområdet, at de udenlandske håndværkere er populære. Nye tal viser, at antallet af de udenlandske arbejdere eksploderer netop nu, og det er især sket siden 2011. En del af grunden til dette må uden tvivl være byggeriet med metroen, der har været i gang de seneste par år, og som stadig fortsætter. Metrobyggeriet har uden tvivl betydet, at der har været et enormt behov for en hel masse arbejdskraft. Man mener i den forbindelse, at der ikke er tilstrækkelig med dansk arbejdskraft til at kunne løse disse opgaver.

De udenlandske håndværkere er lidt dyrere end de danske

Eksperter på området mener altså, at der ville være en lang række opgaver, det ikke ville være muligt at løse eller udføre, hvis de udenlandske håndværkere ikke havde været der til at hjælpe. Det gælder især inden for betonstøberi, hvor man virkelig mangler mange medarbejdere. Men hvem er egentlig dyrest for virksomhederne at ansætte af de danske og udenlandske håndværkere? Det er de udenlandske, eftersom der også her er knyttet udgifter til overnatning, transport og så videre. Det slipper man jo naturligvis for at bruge penge på, såfremt man vælger at ansætte dansk arbejdskraft til den opgave, man har behov for hjælp til.