Vælg en side

I Danmark gør vi generelt brug af en bedemand, når vi skal planlægge en begravelse for en afdød pårørende. Det kan nemlig være svært at håndtere det hele selv, når man sidder midt i sorgen – og nogle opgaver er også decideret ubehagelige at udføre som pårørende.

Bedemanden kan hjælpe med alle aspekter i forbindelse med planlægningen af en begravelse eller bisættelse, bl.a. kiste eller urne, ligklæder, rustvognskørsel og meget mere. Bedemanden er dog meget mere end blot en servicemedarbejder for den pårørendes familie. Vi har snakket med en bedemand fra Rødding Begravelsesforretning, som fortæller, at bedemanden generelt har fået karakter af en person, som kan hjælpe med at aflaste familien på en lang række områder.

Som pårørende til en afdød kan man således også få hjælp af bedemanden og begravelsesforretningen til at håndtere bl.a. dødsannonce, bestille blomster og blomsterkranse, trykke salmehæfter, bestille gravsten og indgravering, reservere gravsted og endda søge om begravelseshjælp. Der er altså rigtig mange opgaver, man ikke selv behøver at tage sig af, hvis man ikke har overskuddet til det – og det kan være en kæmpe hjælp, når man sidder midt i sorgen.

Man har dog stadig som pårørende selv kontrollen over det hele, selvom det er bedemanden, der håndterer de praktiske opgaver – og man kan vælge at tage sig af enkelte ting selv. Det kan f.eks. være kontakten med præsten for at få planlagt ceremoni og mindetale. Mange pårørende vælger at tage sig af denne del selv, så præsten får en god forståelse for, hvilken person, der er tale om.

Det gode ved at gøre brug af en bedemand – og få hjælp til at koordinere de mange opgaver – er, at man har mere tid til at sørge. Man har mere tid til sin familie, hvor man kan være sammen og snakke om personen, man har mistet. Det er en helt essentiel del af at bearbejde sorgen og få styr på sine følelser igen.