Vælg en side

Det er ikke sjovt at være syg. En almindelig lille forkølelse besværliggør hverdagen en del. En mere alvorlig sygdom kan ændre dit liv, og en meget alvorlig en kan være endnu værre. Der er ikke noget godt ved sygdom. 

Det er naturligt ikke at ønske at blive syg. Men nogle gange kan man være direkte bange for at blive syg, og den angst kan tage overhånd. Angsten for sygdom overtager ens liv. Så har man det, der hedder sygdomsangst. Sygdomsangst kan behandles. Du kan få hjælp. Det er muligt at komme af med angsten og at komme om på den anden side. Dit liv kan blive normalt igen. Du skal bare bede om hjælp. 

Sygdomsangst 

Hvis du er lidt utryg ved at befinde dig i samme rum som syge mennesker, så har du ikke sygdomsangst. Det er først, når angsten tager overhånd og begynder at styre dit liv, at det er alvorligt. Hvis du udviser lidt forsigtighed, så du ikke bliver syg, så er det helt normalt. Hvis du tænker meget på dit helbred, og du bekymrer dig meget om at blive syg, kan du have sygdomsangst. Du vil så holde nøje øje med din krop og forandringer på den. Du prøver også at mærke efter indeni, og du bliver nervøs, hvis noget føles lidt mærkeligt. Måske spørger du tit andre om dine symptomer. Det kan være internettet, venner eller din læge. Har du en mistanke om, at du har udviklet sygdomsangst, så gå i behandling. 

Behandling for sygdomsangst 

Der er hjælp at hente, hvis du har sygdomsangst. Du kan komme i behandling. En metakognitiv behandling hos en erfaren psykolog kan hjælpe dig videre. Kan du finde en person, der er erfaren, så vil du møde forståelse for de udfordringer, du står med. Du vil sidde foran en person, der kender til udfordringerne, og nogle af dem kan I måske tage på forhånd. En behandling vil tage udgangspunkt i dit liv lige nu. Den vil lære dig at mestre de svære situationer og give dig kontrollen tilbage. Du vil hurtigt mærke en forandring, og du vil få redskaber til at klare dig selv fremover. Det er normalt med tilbagefald, når der er modgang i livet. Dem lærer du også at mestre i en behandling. 

Corona og sygdomsangst 

Da Corona indtog verden, skulle vi alle sammen passe ekstra på. Det er en meget smitsom sygdom, og den er svær at klare for dem, der i forvejen er pressede på helbredet. Der kom restriktioner, og vores adfærd i hverdagen blev ændret drastisk. Tiden med Corona og restriktioner kan have gjort dig mere urolig. Du er måske blevet bange for at blive smittet. Du er hele tiden blevet mindet om, hvor mange måder du kan blive smittet med Corona på. Du har måske også tænkt på, at du kan blive smittet med andre sygdomme. Har tiden med Corona gjort dig så angst for at blive syg, så du ikke kan holde det ud, så søg behandling. Tal med nogen. Tag til en psykolog, og få behandling.