Slidgigt er et relativt udbredt blandt den danske befolkning. Ca. 300.000 er ramt i forskellige grader. Tilstanden kan påvirke en i sådan en grad, at man slet ikke kan fungere i hverdagen. For mange er håbet om en fremtid uden tilstrækkelig førlighed ulidelig. Dog er det muligt at behandle smerterne taget in mente hvor svært du er ramt. I denne artikel kommer vi lidt nærmere på slidgigt, og om det er muligt at få sig en mere normal tilværelse uden for mange smerter.
Hvad er slidgigt egentlig?
Slidgigt er en tilstand, hvor man gradvist oplever et tab af brusk i et led. Desuden kan der også opstå tab ift. knogledannelse omkring leddet. Slidgigt bliver også i den lægelige verden kaldet osteoatrose eller artrose. Som nævnt tidligere, deles slidgigt op i forskellige grupper afhængigt af hvor meget brusk du har tabt. Grupperne går fra 1 til 4, henholdsvis meget lidt tab til hvor brusken stortest ikke er eksisterende.
Kan jeg blive smertefri?
Der findes flere steder, hvor individer er blevet afhjulpet deres smerter i forbindelse med slidgigt. Det er altså ikke umuligt, selvom mange får af vide de skal lære at leve med deres onde resten af livet. Flere undersøgelser viser, at selvom du lider af slidgigt, så kan træning være med til at gøre din hverdag nemmere. For der er nemlig ingen sammenhæng mellem smerter, hvor slemt ramt du er af slidgigt og funktionsevne. Man får det givetvis ikke ”mere” slidgigt af at træne, som kan have en positiv behandlingseffekt. I nyere tid findes der andre måder at gå til smerterne på. I gamle dage havde man et mere tunnelsyn, hvor man så smerterne som udelukkende i forbindelse med anatomiske forandringer. Der fokuseres nu på hele personens krop der nemt kan gå hen og blive overfølsom. Det er ikke så simpelt som det lyder. Behandling af slidgigt skal altså ske udover den almindelige opfattelse af smerter.